Това е интервюто на Джанет в блога на Лондонското училище по PR в България за ново обучение на Barrie Media от тази есен. Ще разгледаме силата на световните медии и какво могат да направят българските бизнеси, за да се възползват от нея!

Международни медии, видео-съдържание и управление на репутацията

На 1 октомври започва новото обучение “PR и мениджмънт на репутацията” на Лондонското училище по PR в България. В програмата на курса вече има включен и нов модул „Международни медии и видео-съдържание“, който се води от Джанет Бари, дългогодишен журналист, кореспондент и водещ в BBC News в цял свят.

  1. Какво представлява обучението за работа с международните медии, и защо e важно?

Когато става въпрос за популяризиране на бизнес или подобряване на репутацията, нищо не може да се сравни с едно отразяване в средствата за масова информация. Казано просто: Обучението за работа с медиите има за цел да покаже на бизнесите как да се възползват от мощта на световните медии.  Дори едно на пръв поглед непретенциозно радио-интервю може да ви свърже с повече хора, отколкото бихте срещнали някога в живота. Представете си само какво може да означава за един бизнес благоприятното споменаване в авторитетен чужд вестник или електронна медия с милионни аудитории по света?

Вероятно ще кажете – но ние сме български бизнес, какво ни интересуват международните медии? С нарастването на силата на интернет и социалните медии, всички бизнеси вече са на световната сцена и този факт не може да бъде пренебрегван. Онлайн информацията за вас остава завинаги. Затова е важно да управлявате репутацията си на глобално ниво.

Едно интервю с журналист от голяма световна медия е изключителна благоприятна възможност, но то крие и големи рискове. Една репутация може – и това се е случвало неведнъж – да  бъде унищожена в резултат на неразбиране на начина, по който работят медиите, или пък поради лошо планиране. Именно затова е толкова важно тези, които ще говорят от името на вашата компания да са грижливо подготвени за всяка среща с медиите! Една медийна изява може да бъде планирана, но най-често такива възможности възникват спонтанно и без предупреждение – в момент на криза, когато залогът е особено висок.

  1. Коя сте Вие? Разкажете ни за себе си?

Работих в продължение на двадесет години за BBC News - като кореспондент за международни новини, радио - и телевизионна водеща.  Дълги години работих в Брюксел, Берлин и Лондон, като репортер за цяла Европа, а така също в Близкия Изток и Афганистан.

Провеждала съм стотици интервюта на място и в студио - с политици, бизнес-лидери и други знаменитости.  Знам какво води до успех в големите световни медии, и особено важно, какво не!  Понякога все още се занимавам с журналистика, но сега акцентът в моята работа е да помагам на организации да се представят добре пред една международна аудитория, а това включва и максимално възползване от всяка една възможност за медийно отразяване. Имам агенция за комуникации, Barrie Media, https://barriemedia.net/site/, която ръководя заедно с българския ми партньор. С особен интерес помагаме на българи при промоцията им в чужбина.

  1. Как новите средства за комуникации промениха условията и работата на местните и на международните бизнеси?

Това е един коренно различен свят от онзи от преди десет или петнадесет години! Според мен, най-съществената особеност на това, което донесоха на бизнеса социалните мрежи, е отнемането им на контрола върху начина, по който обществеността възприема бизнесите.  Може да проведете Годишното общо събрание на акционерите при закрити врата, но ще съумеете ли да предотвратите заснемането в залата на видео от акционер с телефон, и публикуването на клипа в YouTube?

И, да, живеем в удивително глобализиран свят - един недомислен коментар във Фейсбук от България може да обиколи света за минути и да причини неизмерими щети за репутацията на даден бизнес. Днес за ръководителите на бизнеси е от особена важност да бъдат последователни и ясни в това, което казват, и да си дават сметка, че всъщност нищо не е изцяло “off the record”.

  1. Защо са важни медийните интервюта и професионалният видео материал? Защо и как мениджърите следва да се готвят за тях?

Социалните мрежи станаха толкова важна част от общуването, че понякога за бизнесите е лесно да пренебрегнат силата на традиционните, “старомодни” медии.  И все пак споменаването в  “Ню Йорк Таймс”, Би Би Си, или “Дер Шпигел” e все още нещо специално, с особена тежест - затова е необходимо интервютата ви с настъпателни, твърди, международни журналисти да бъдат проведени правилно, за да получите отразяването, което желаете!

В основата на успеха е подготовката - какво ще кажете, как ще го кажете? Какви се очаква да бъдат журналистическите въпроси? Тази подготовка включва и солидна професионална подкрепа от хора, които разбират световните медии. Темите, посланията и историите, които вълнуват местната ви аудитория едва ли ще привлекат аудитория на другия край на континента.

Живеем в изключително интересно време за комуникатори. Все още може да се стремим към силата на традиционните медии, но бизнесите разполагат вече и с най-разнообразни възможности да произвеждат свои собствени медийни продукти, да контролират свои канали и достигат пряко до своята аудитория.  В този момент обаче е от особена важност бизнесите да оценяват важността на доброто съдържание за тези нови медии - включително висококачествено видео.  Никога досега не е било толкова лесно да се заснеме и монтира видео, или да се пише блог, но има и толкова много нискокачествена продукция, от която репутацията на един бизнес никога не би спечелила. В основата на успеха е професионализмът - полезно е не видеото, което изглежда красиво - нужно му е и силно послание!

Повече информация за курсовете на Лондонското училище по PR в България можете да намерите на страницата ни - www.lspr.bg.

Web design by Premonition